Баннер скидки на ромб

Як зробити бензопилу тихою?

Як зробити бензопилу тихою?

По суті, бензопила складається з трьох частин, що рухаються, які разом створюють характерний звук. В першу чергу двигун - це головний елемент пили, за яким йде ланцюг, а потім ріжучі зуби, які розрізають дерево. І після довгої роботи на органи слуху робітника буде занадто велике навантаження. Іноді такий шум стає навіть небезпечним для людини.

Давайте подивимося, що перетворює шум із просто дратуючого на небезпечний. Вирішальним фактором є відстань від джерела звуку до вуха людини, і тут бензопила знаходиться на критичній відстані.

Вашого сусіда просто дратує звук того, як ви старанно підстригаєте у своєму саду, але для ваших вух цей шум є небезпечним, тому що ви знаходитесь за кілька сантиметрів від вихлопної труби.

Технічно це «правило обернених квадратів», яке визначає співвідношення між відстанню від джерела та інтенсивністю. (Інтенсивність падає на 6 дБ щоразу, коли відстань між джерелом та слухачем збільшується вдвічі.)

Як зробити роботу бензопили тихіше?

Чи можна змінити вихлопну систему, щоб зробити її менш галасливою, не знижуючи при цьому ККД двигуна? Що ж, проста відповідь полягає в тому, що одним із основних факторів, що впливають на продуктивність двигуна, є потік газу через вихлоп.

Надто низький або занадто великий протитиск призводить до погіршення характеристик двигуна. Виробники розробляють свою продукцію з основною метою отримання максимальної потужності від двигуна, і, отже, потужність завжди перевищує рівень шуму бензопили. Неможливо встановити вихлопну трубу глушник для зменшення настирливого звуку без втрати потужності.

Але ви можете зменшити шум від ланцюга, постійно перевіряючи мастило і знижуючи оберти.

Створіть бар'єр між вами та шумом

Сучасні бензопили продаються як із комплектом для обслуговування, так і з деякими захисними пристроями, необхідними для безпечної роботи з бензопилою. Зазвичай шолом, беруші та навушники постачаються разом із пилкою, тому завжди надягайте аксесуари для вашої безпеки.

Бензопили випромінюють шум у широкому діапазоні частот, а навушники краще поглинають звук на високих частотах, тоді як беруші ефективніші на низьких частотах.

При спільному використанні вони зменшать рівень шуму до рівня, який не зашкодить вашим вухам.

Беруші мають свої показники для поглинання шуму. Для безпечної роботи з бензопилою рекомендуються беруші, які мінімально поглинають 25Дб.

Який рівень звуку вважається безпечним?

За даними Міністерства сільського та лісового господарства США, безпечний рівень шуму становить менше сімдесяти п'яти дБ, тоді як тривалий вплив шуму на рівні понад вісімдесят п'ять дБА може завдати непоправної шкоди вашому слуху.

бензопила, що працює, виробляє близько 120 дБ шуму, що ідентично звуку сирени швидкої допомоги, і на десять дБ менше, ніж у відбійного молотка.

Це граничні показники за рівнем шуму, тому захист органів слуху необхідний, якщо ви хочете уникнути серйозних травм слухових органів.

Існує два фактори небезпеки шуму: фактичний рівень шуму та його тривалість.

Безпечна тривалість роботи з бензопилою для органів слуху

Пара хвилин обрізки гілки не стане великою проблемою, але знову ж таки, навіщо ризикувати, коли захисне спорядження коштує недорого і доступне для кожного.

За даними Міністерства сільського та лісового господарства США, звук близько вісімдесяти дБ нашкодить вашим вухам через дві години, але якщо рівень підніметься ще на десять-дванадцять децибел, то через 15 хвилин ви можете завдати великої шкоди.

Як правило, кожне підвищення рівня звуку на 3 дБ вище за вісімдесят п'ять дБ скорочує безпечний час впливу вдвічі.

Працюйте безпечно

Слух – це вулиця з одностороннім рухом. Коли він йде, немає чарівного зілля, яке могло б повернути його, тому ті кілька дорогоцінних хвилин, які потрібні, щоб надіти навушники та беруші, життєво важливі для підтримки вашої гармонії з навколишнім світом.

Бути у безпеці просто з інтернет-магазином Ромб.юа. Замовляйте аксесуари для захисту органів слуху та комфортної роботи.

Поділитися: