Баннер скидки на ромб

Мотоблок – найкращий помічник при посадці картоплі

Работа с мотоблоком

ЗМІСТ

  1. Мотоблок – найкращий помічник при посадці картоплі
  2. Чому обробіток ґрунту мотоблоком ефективніший, ніж робота старою доброю лопатою?
  3. Два способи обробітку ґрунту мотоблоком
  4. Перевірка та налаштування мотоблоку
  5. Підготовка техніки до етапу посадки картоплі
  6. Розмітка городу спеціальним маркером
  7. Методи висадки картоплі мотоблоком
  8. Процес посадки картоплі «бюджетним мінітрактором»
  9. Переваги мотоблоку

Мотоблок – найкращий помічник при посадці картоплі

Сезон висадки картоплі асоціюється з обрядом возз'єднання сім'ї на городі з лопатами, цебрами та граблями. Не кожен здатний витримати цю важку працю починаючи з весни і закінчуючи літнім сонцем. Адже на обробку 12 соток при використанні лопати може піти понад добу, за умови залучення сім'ї. Відчайдушним дачникам пощастило, що є такий пристрій як мотоблок, за допомогою якого посадка картоплі займатиме лише пару годин.

Чому обробіток ґрунту мотоблоком ефективніший, ніж робота старою доброю лопатою?

  • Перша перевага виявляється у зменшенні витраченого часу та сил.
  • Земля насичується повітрям і це сприятливо позначається зростання рослин.
  • Що ще однозначно радує садівника, так це зменшення кількості трави бур'янового вигляду, при зрубуванні.

Але є один фактор, який необхідно враховувати, що мотоблок часто важить від 40 кг і вимагає фізичної сили для його управління. Тому, якщо планується, що мотоблоком керуватиме жінка, попередньо варто оцінити можливості та фізично підготуватися.

Існує два способи обробки ґрунту мотоблоком: круговий і вздовж грядок. Що перший, що другий метод є правильним. Але якщо розглядати вади кругового, то після проходки мотоблока доведеться вирівнювати ґрунт граблями. А при поздовжньому оранні достатньо буде розрівняти ділянки, де відбувався поворот машини.

Перед початком підготовки ґрунту в обов'язковому порядку потрібно перевірити та налаштувати мотоблок для формування рівних борозен. Для того, щоб приступити до роботи нам знадобляться така навішування: підгортник, плуг та фрези. Спочатку необхідно налаштувати глибину створюваної колії на 20 см і встановити плуг. Ця насадка гарантує створення лунок однакового розміру та рівних рядів.

Якщо ж потрібно прокультивувати ґрунт, у цьому вам допоможе фреза, яка забезпечить ретельне перекопування. Але в даному випадку варто враховувати твердість ґрунту, якщо він нагадує «камінь», необхідно перед фрезою провести обробку плугом.

Переходячи до наступного етапу, посадці картоплі, необхідно змінити комплектуючі деталі на мотоблоці та поставити замість фрези – ґрунтозачепи, а також прибрати центральний упор, крила, встановивши на їхнє місце зчіпку. В отвори вставляються штирі з металу, а до зчіпки приєднується дворядний підгортник. Відстань між цими насадками має становити 65 см. Цей показник означає відстань між майбутніми грядками.

Наступне, що рекомендується зробити, то це розмітити город спеціальним маркером. Це може бути як саморобне пристосування, так і куплене обладнання. Складається такий маркер із дерев'яної ручки та поперечної палиці на кінці з трьома зубцями, розміщеними на відстані 65 см. Таким нехитрою зброєю, малюються на землі смуги, які будуть орієнтиром для створення грядок. Після проходження першого ряду, розгортаємось у зворотному напрямку, залишаючи крайній кілочок в останній смузі, це дозволить зробити точну розмітку. Коли буде виконано всю розмітку, залишиться тільки включити мотоблок і викопати борозни.

Висадити картоплю за допомогою мотоблока можна трьома методами: при застосуванні підгортання, картоплесаджалки або плуга. Перераховані способи прості та зручні, але розсаджування за допомогою плуга цікаве через найменші силові витрати та підготовчі роботи.

Розглянемо всі ці насадки:

- Для посадки картоплі застосовуючи підгортник слід змонтувати колеса для ґрунтозачепа і можна приступати до створення борозен. У поглиблення поміщаються бульби за допомогою плуга, а закладення в ґрунт відбувається шляхом використання гумових коліс мотоблока.

- Використання картоплесаджалки доцільно при великій площі ділянки так і маленькій. Такий пристрій можна також придбати. Насадка виглядає як навісне обладнання, що прикріплюється до мотоблоку та вміщує приблизно 4 відра картоплі. Навіс є з'єднанням двох пристроїв: бороздоробник і дисковий підгортальник. Додатково до цього на мотоблоці можуть бути встановлені ґрунтозачіпні колеса. Але не варто забувати про те, що перед використанням картоплесаджалки грунт потрібно обробити: переорати або перекопати, зволожити, проборонити. Після проведених операцій слід почекати, поки грунт просохне, а потім сформувати мітки.

- Плуг – це той унікальний навіс, який не потребує додаткових пристроїв. Для початку потрібно приєднати до мотоблока це знаряддя та ґрунтозачепи. Для такого методу немає необхідності робити розмітку ґрунту. Створюючи грядку, одночасно висаджуються бульби картоплі. При розвороті машини зроблена грядочка з бульбоплодом зашпаровується землею і паралельно проходить викопування нової.

Висаджування картоплі «бюджетним мінітрактором» просте за своїм процесом. Для початку слід завести мотоблок, засипати саджанці у спеціальний відсік. Під час руху культивуючого агрегату бульби висипатимуться у підготовлені грядки. Щільність посадки можна відрегулювати самому. Після цього колія засипається землею і ущільнюється.

Перед придбанням мотоблоку для садіння картоплі, розпушування землі та створення грядок, покупця часто може налякати ціна. Але насправді, вартість виправдовується роками довгої та вірної служби своєму власнику, звичайно, за умови правильної експлуатації. Подібні машини виготовлені із міцного матеріалу та оснащені надійним механізмом. Витрата палива також радує фермера, оскільки сучасні культивуючі агрегати досить-таки економічні.

Чому варто придбати мотоблок? Ось кілька їх позитивних властивостей:

- Максимальна продуктивність дизельного двигуна та економічність, менший рівень шуму бензинового двигуна. Так само при виборі мотоболока працюючого від бензинового палива, важливо відзначити зменшення вихлопних газів, безперечну екологічність та низьку вібрацію.

- Багатофункціональність та багатозадачність пристрою полегшить вам та вашим близьким рутинні процеси догляду за ділянкою, заощадить час та забезпечить урожайність.

- Швидкий та легкий запуск завдяки сучасній системі запалювання, а також плавному пуску.

- Просте управління та маневровість.

- За допомогою цього пристрою кожен фермер може виростити екологічно чисті продукти для себе і своєї сім'ї.

Мотоблоки застосовні у сільському господарстві на фермах і домашніх угіддях як посадки саджанців, а й у викопування плодів. При належній вправності ушкодження картоплі буде менше одного відсотка від загального врожаю.

Тому, якщо ви роздумуєте про покупку мотоблока, така техніка стане незамінним помічником. Але не варто забувати і про навісне обладнання для машини: плуг, картоплесаджалка, підгортальник, фреза та ґрунтозачепи. Розглядайте техніку перед покупкою та порівнюйте його потужність із розмірами ділянки, і тоді техніка виправдає ваші очікування.

До того ж власники мотоблоків можуть використовувати своє придбання і для допомоги в обробці ділянок своїх сусідів розуміється за винагороду як просте сусідське спасибі, так і цілком пристойну суму грошей.

Поділитися: