Баннер скидки на ромб

Як орати мотоблоком?

Як орати мотоблоком? Блог Ромб

Мотоблок - універсальний помічник фермера при виконанні різних видів завдань. Його допомога не обмежується роботами в умовах поля, також він підходить для того, щоб обробити город або дачні території. Загалом таке обладнання використовується в комплексі з навісними агрегатами, за допомогою яких земля обробляється ефективно та швидко. Використання лемішних плугів, якими обробляють грунт, на сьогодні зустрічається дуже часто.

У таких пристроях робочі органи  - лемеш і металу та відвал. Завдяки леміху ґрунт орається, відбувається підрізування верхніх пластів ґрунту та їх передача до відвалу. За допомогою відвалу цей ґрунт обертається, кришиться і скидається в борозни. Це забезпечує ефективний процес розпушування землі, її кисневе збагачення та знищення бур'янів. Полегшується подальша посадка рослин.

Плуги такого типу використовуються в мотоблоках.

Для того, щоб зорати землю, необхідно правильно зібрати знімний плуг. Складання проводиться за допомогою двох болтів, необхідних для приєднання зчіпки та стійки навісного обладнання. Ця конструкція приєднується до кронштейна мотоблока, фіксується та відбувається регулювання необхідного значення глибини орання, кут нахилу відвалу. 

Щоб підібрати необхідну глибину орання та ефективно підгортати ґрунт надалі, важливо забезпечити найбільш рівне положення мотоблока на оброблюваному ґрунті. Стійка повинна розташовуватись у перпендикулярному положенні щодо землі. Також необхідно відрегулювати положення навісного плуга та закріпити його за допомогою гвинтів та контргайок. Мотоблок здатний забезпечити обробку землі перед тим, як садити врожай.

Щоб відрегулювати кут, під яким буде зроблено відвал, потрібно зробити нахил мотоблока. У цьому використовуються підставки під колеса устаткування. Допускається ослаблення гайок, за допомогою яких навішування з'єднується зі зчіпкою. Потім плуг провертається і переходить у відповідне для роботи положення.

Для того, щоб змінити кут нахилу п'яти (польової дошки), переверніть регулювальний гвинт на зчіпці мотоблока. При цьому важливо стежити за тим, щоб відстань не була надто великою, щоб уникнути надмірного заривання плуга в землю та погіршення тягового зусилля мотоблока. Коли налаштування буде завершено, потрібно затягнути гайки. 

Коли будуть виконані вказані вище етапи, можна використовувати мотоблок. Для початку може бути проведено контрольне орання з метою оцінки регулювання мотоблоку та якості відвалів.  

Мотоблок не повинен надто зариватися в ґрунт і обробляти землю рівномірно. Рівні борозни також свідчать якість обробки. За наявності твердих ґрунтів, роботи проводять двічі з різною глибиною орання. Цей спосіб застосовується і для цілини. Обробка територій із невеликою площею передбачає використання фрез для оранки. Для середніх площ підійде лущильник чи легкий плуг. Для цілини - мотокультиватори та навісні плуги.

Мотоблок здатний забезпечити механізацію різних робіт - допомогти як при обробці землі, так і при подальшій посадці різних культур (наприклад, картопля або інший коренеплід). Мотоблок може бути як бензиновий, і дизельний. Для запуску двигуна застосовуються ручний стартер, або електростартер.

У комплексі з мотоблоком можна використовувати навісне обладнання, таке як:

  • борона,
  • підгортальник,
  • грунтофреза,
  • плоскоріз-пропільник.

Борона оре цілинний ґрунт і може використовуватися при післязбиральному або передпосівному розпушуванні ґрунтів. Підгортачі дозволяють підгорнути картоплю, прорізати борозни перед посівом насіння, засипати посадковий матеріал. Грунтофреза також використовується для орання цілини та проведення обробітку ґрунту перед посівом. Прополочні плоскорізи підрізають бур'яни та подрібнюють ґрунт при необхідності.

Електро та ручний стартер однаково ефективні. Також у мотоблоці обов'язково є повітряне охолодження або рідинне охолодження двигуна, що забезпечує його стабільну роботу. На ринку представлені мотоблоки від різних виробників (Weima, ДТП, Кентавр, Мотор Січ, Forte, Zirka). 400;">та ін.), тому можливо здійснити вибір виходячи зі своїх потреб.

Поділитися: