Баннер скидки на ромб

Як працює кримпер і що враховувати вибираючи кримпер

Кример

Кримпер або просто кліщі для опресування клем - один із тих інструментів, про які завжди згадуєш в останню хвилину. Тільки коли ви стоїте зі шнуром у руці, ви думаєте, який інструмент використовувати. І справа непроста, адже прості кліщі для опресування дешеві, але вони мало допомагають, а найкращі коштують досить дорого, особливо якщо їм часто не доводиться користуватися.

Типи крімперів

Проблема з кінцями кабелю полягає в тому, що вони мають різну форму і що один інструмент не може впоратися з усіма типами наконечників. Тому існує кілька різних типів кліщів для опресування.

Кліщі для опресування автомобільних роз'ємів: базові моделі (які складно буде кому рекомендувати) коштують від 50 грн. Вартість професійного обладнання зі змінними клемами для опресування проводів, ізольованих та неізольованих кабелів та металевих з'єднувачів від 3000 грн. Може окупитися у хорошій майстерні, але не домашньому гаражі.

Кліщі для опресування клем: мають специфічні трапецієподібні затискні зубці, найчастіше підходять для проводів перетином від 0,5 до 16 мм2, але є й моделі з вужчим або ширшим функціональним діапазоном. Це досить дорогі інструменти. Кліщі для обпресування телефонних терміналів (кліщі для опресування Інтернет, RJ45): вони не є універсальними, але є єдиним інструментом, що дозволяє ефективно обтискати термінали телекомунікаційних кабелів.

Важливі особливості кліщів для опресування клем

Ось деякі розумні параметри, які варто враховувати при порівнянні:

Точна якість виготовлення: деякі кліщі для опресування показують, що вони жахливої якості при першому контакті з ними: зуби не сходяться ідеально, вся заклепка має люфт, якість покриттів на рукоятці дуже низька, а твердість зубців недостатня. Якщо інструмент має люфт, він зазвичай непридатний для використання, тому що наконечники будуть вигнуті криво і не виконуватимуть свою роботу. Твердість сталі: для обтискних кліщів важливо, щоб кліщі для обтиску клем були достатньо жорсткими, щоб працювати з різними матеріалами. Деякі зубці зроблені зі сталі з твердістю 45 HRC – мало. Експерти радять використовувати ті, твердість яких вища за 56 HRC. Звичайно, маловуглецева сталь теж допоможе зробити ряд насадок, але надалі губки можуть деформуватися або не стискати все коло рівномірно. Різні типи замків: максимальний фіксатор затискача запобігає роздавлюванню наконечника, а автоматичний фіксатор втягування запобігає витягуванню наконечника з інструмента перед тим, як вручну відкрити плоскогубці. Стартовий комплект: особливо у випадку з кліщами для обтиску легко знайти пропозиції, які включають не тільки плоскогубці, але і велика кількість роз'ємів правильного типу. Це може чи неспроможна додати цінність. Все залежить від індивідуальних потреб користувача. Функції різання та зняття ізоляції: іноді додаються до деяких типів кліщів для опресування. Хоча такий інструмент зазвичай не може замінити ні якісний різак для кабелю, ні інструмент для зачистки проводів, його зазвичай достатньо для роботи з проводами, кінці яких необхідно обтиснути. Гарантія: у разі найдешевших інструментів ви можете розраховувати лише на гарантію, середня полиця часто має гарантію 10-20 років, а в кращому обладнанні гарантія від дефектів матеріалу є довічною. Коли справа доходить до кліщів для обтиску, важко говорити про особливо високі сили, що діють на інструмент, але триваліша гарантія дає додатковий комфорт.

Поділитися: